Wat is jouw Goud, Wierook en Mirre?

Yes! Een nieuw jaar is begonnen! Een nieuw hoofdstuk met nog onbeschreven bladzijden… Waarmee zal het zich vullen het komende jaar? Vroeger werd ik altijd een beetje melancholisch van de jaarwisseling. In lichte paniek bedacht ik als kind dat de tijd die achter ons ligt, nooit meer terug zal komen. De laatste jaren zie ik het nieuwe jaar gelukkig meer en meer als een avontuur dat op me ligt te wachten. En geeft het plannen maken voor het nieuwe jaar me juist nieuwe energie en voldoening. Vooral, of misschien wel mits, ik dat met God doe. Zo’n jaarwisseling is natuurlijk hét moment voor reflectie. Een geschikt moment om bewust stil te staan bij hoe je dat nieuwe jaar wilt starten.

Voor de training “Persoonlijk leiderschap en de bijbel” schreef ik een oefening naar aanleiding van het verhaal van de magiërs die de ster volgen en zo bij Jezus komen en Hem aanbidden (Matt. 2:1-12). Ik deel graag een stukje van die oefening met je. Het gaat over de geschenken die ze meenamen. Want waarom kozen ze juist goud, wierook en mirre? De ‘geleerden’ zijn het er niet unaniem over eens. Ik koos voor de uitleg van ds. Jos Douma (Zwolle) en paste dit toe op ons eigen leven.

Goud
Het Heilige der Heilige, de ontmoetingsplaats van God met de priester in de tempel, was bekleed met goud. Het goud staat voor zuiverheid.
Wat is jouw ‘goud’? Wat heeft God zo zuiver in jou gelegd dat het jou uniek maakt? Waarmee kan je komende jaar iets van Hem weerspiegelen naar de wereld om je heen, puur door jezelf te zijn.

Wierook
De geur van wierook vulde de tempel en in Openbaring worden de gebeden van de heiligen ook vergeleken met wierook.
Wat is jouw ‘wierook’? Welk gebed of welke gebeden wil je uitspreken aan het begin van dit nieuwe jaar? Voor wie? Welke vragen heb je aan Hem? Waarvoor ben je Hem intens dankbaar?

Mirre
Mirre is de geurige hars die als olie verwerkt werd in zalf. Jezus werd vlak voor Zijn lijden en sterven gezalfd met kostbare olie. Na Zijn dood wilden enkele vrouwen Hem balsemen met geurige olie.
Wat is jouw ‘mirre’? Welke gebrokenheid, last of welk litteken draag jij nog met je mee, die je bij Jezus achter mag laten aan het begin van het nieuwe jaar? Wat mag je met Hem begraven, zodat Hij het overwint?

Het is mijn gebed, mijn wierook, dat deze vragen je helpen om het nieuwe jaar bewust met God op te trekken. Dat je zowel je geschenken als je lasten, bij Jezus’ kribbe neerlegt. Dat je zoals de Wijzen, Gods ster vindt die je de weg wijst in het komende jaar.

Met God als mijn Gids en mijn Reisgenoot het nieuwe jaar in. Ik ben klaar voor dat avontuur! En jij?

Warme groet,
Aryanne

Gun de wereld joúw glimkracht!

Deel deze blog

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Sitemap